Evropska svemirska agencija lansirala EDRS satelit

Evropska svemirska agencija je u saradnji s kompanijom Airbus Defence and Space) u svemir uspješno lansirala EDRS satelit (European Data Relay System).

Radi se o laserskom satelitskom sistemu koji je lansiran pomoću rakete Proton iz Kazahstana. Satelit sada ide prema svojoj poziciji iznad Evrope, gdje će slijediti Zemljin pravac dok se rotira, prenosi Klix.ba.

Projekt EDRS, koji se naziva i SpaceDataHighway, ima zadatak da pokrene konselaciju geostacionarnih satelita koji mogu primati i prenositi podatke gotovo uživo.

Ovaj će sistem osigurati brzu komunikaciju između saltelita, dronova, letjelica i stanica na zemlji.

Satelit koji se nalazi u orbiti Zemlje bi mogao prenositi podatke na EDRS laserskim zrakom. EDRS će te podatke moći odmah prenositi zemaljskom centru, a korisnici će im moći pristupiti gotovo istovremeno.

EDRS bi bio izuzetno koristan u slučaju odgovora na eventualnu katastrofu i spašavanje, jer bi omogućio ljudima da preuzmu fotografije i druge podatke koji su im hitno potrebni.

Sistem će se prvo koristiti za satelit Kopernik, sljedeće godine će biti lasiran drugi, a 2020. godine treći sistem.

EDRS će početi prenositi podatke za Međunarodnu svemirsku stanicu 2018. godine.

Objavio/la na 22:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-