Zemlje ASEAN-a formirale azijsku EU

aecZemlje Jugoistočne Azije zvanično su danas formirale ekonomski blok po uzoru na Evropsku uniju, s ciljem podizanja trgovinskog uticaja regiona i privlačenja dodatnih investicija.

Deset zemalja članica Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) je ovaj projekat okarakterisalo kao “prekretnicu” u udruživanju ekonomske snage resursima bogatog i rastućeg tržišta, sa populacijom od preko 600 miliona ljudi, prenosi Tanjug vijest agencije Frans pres.

Vizija Ekonomske zajednice ASEAN-a (AEC) jeste formiranje jedinstvenog tržišta sa slobodnim protokom robe, kapitala i obučene radne snage, što bi, kako navodi Frans pres, trebalo da pomogne regionu u nadmetanju sa Kinom za strane investicije.

Novi blok će “značajno doprinijeti podizanju privrednog rasta regiona i stvoriće razvojne mogućnosti za sve”, izjavio je ministar spoljnih poslova Singapura, članice ASEAN-a, Vivijan Balakrišnan.

Stručnjaci, medjutim, tvrde da je takva ideja teško izvodljiva, ako ne i nemoguća, imajući u vidu region sa ekstremnim razlikama u nivou razvoja, demokratizacije i institucionalnim sposobnostima.

Iz istraživačke kompanije “Kepital ekonomiks” poručuju da uspostavljanje AEC-a neće “umnogome promijeniti igru”, kao i da taj blok neće uspjeti da se uhvati u koštac sa nekim većim izazovima, kao što je smanjenje necarinskih barijera i unapredjenje infrastrukture.

“ASEAN, sa svojom tradicijom nemiješanja u poslove zemalja-članica i sa nedostatkom moćne centralne birokratije, u stvari je loše opremljen za rešavanje ovih izazova”, navodi se u komentaru “Kepital ekonomiksa”.

Lideri članica ASEAN-a su na godišnjem samitu u novembru potpisali deklaraciju o osnivanju AEC-a, ali danas nije održana nikakva zvanična ceremonija kojom bi se obilježilo uspostavljanje novog bloka, navodi Frans pres.

Medju članica ASEAN-a su bogati Singapur, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, naftom bogat Brunej, države u razvoju poput Malezije, Indonezije, Tajlanda, Filipina, Vijetnama, i siromašnije države poput Kambodže, Laosa, Mjanmara, prenosi francuska agencija.

Objavio/la na 13:50. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-