Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je učlanjenje Srbije u EU najvažniji cilj zemlje, pri čemu računa na to da će očuvati privilegovane odnose sa Rusijom, piše danas Komersant, ocjenjujući da je Beogradu sve teže da balansira između Rusije i Unije.

Kako piše moskovski list, Brisel će sve više insistirati na tome da Beograd uslagasi sa EU svoju spoljnu politku, uključujući pitanje priključivanja sankcijama protiv Rusije.

“Od neprijatnog izbora Srbija može da se spase samo u slučaju pomirenja Rusije i EU, ali ono nije na vidiku”, piše Komersant.

Formalna odluka o početku pregovora između Srbije i EU treba da bude donijeta na samitu EU sredinom decembra, a premijer Srbije je prije nekoliko dana izjavio da 14. decembra ide u Brisel kada će biti otvorena prva dva pregovaračka poglavlja, prenosi Tanjug.

Uvjerenost premijera može se objasniti time što je Beograd dobio zeleno svijetlo za početak te procedure od ključnog člana EU – Njemačke, navodi list.

Komersant podsjeća da je šef Odbora za evropska pitanja Bundestaga Ginter Krihbaum izjavio da je “mjesto Srbije u Evropi” i da je Srbija zaslužila dugoočekivani poziv i to zahvaljujći normalizaciji odnosa sa Prištinom (sporazumom od 25. avgusta) i pomirenjem sa Bosnom (istorijska posjeta Vučića Srebrenici u julu).

Objavio/la na 21:35. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-