EU: Ublažiti propise budžetskog deficita

by | okt 4, 2015 | Novosti | 0 comments

Evropska unija bi trebalo da ublaži propise o budžetskom deficitu zbog dodatnih troškova koji su uzrokovani prilivom izbjeglica, rekli su predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i ministar finansija Luksemburga Pjer Gramenja.

Sve su glasniji pozivi da se ublaže propisi EU prema kojima budžetski deficit zemalja članica ne smije da prekorači tri odsto društvenog bruto proizvoda, jer sve više rastu troškovi priliva izbjeglica.

Šulc je u intervjuu za grupu njemačkih regionalnih listova rekao da priliv izbjeglica predstavlja veliki teret koji se mora uzeti u obzir kada se odlučuje o kriterijumima za deficit, prenosi Srna.

“Imajući u vidu ogroman teret koji trpe pojedine zemlje zbog izbjegličke krize ne možemo da se ponašamo kao da je sve kao i obično”, rekao je on.

Gramenja je rekao njemačkom listu Handelsblat da EU treba da ublaži propise o deficitu zbog dodatnog trošenja zbog izbjeglica.

“Mi moramo da neutrališemo dodatne troškove”, rekao je Gramenja.

Prema njegovim riječima, izbjeglička kriza predstavlja istinski izazov, uključujući finansijski aspekat, te da politika azila treba da ima prioritet.

0 Comments

Submit a Comment