Sirija: Četvrtina stradalih civila su žene i djeca

by | sep 30, 2015 | Novosti, Priča dana | 0 comments

sirija, zrtve/internetČetvrtinu od više od 200.000 stradalih u sukobima u Siriji od 2011. godine čine žene i djeca, a veliki broj poginulih civila u granatiranju i bombardovanju najvjerovatnije je podstakao izbjegličku krizu, navodi se u danas objavljenom izvještaju Britanskog medicinskog žurnala (BMJ).

Ta organizacija sprovela je istraživanje u kojem je pokušala da otkrije tačan broj stradalih i uzroke smrti u oblastima pod kontrolom sirijskog režima, kao i u oblastima koje drže pobunjenici, prenosi Tanjug vijest agencije AFP.

Kako se navodi u istraživanju, u oblasti pod kontrolom režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, djeca čine 23 odsto poginulih, dok je u oblastima koje drže Islamska država ili druge džihadističke grupe taj postotak manji za sedam odsto.

Međutim, kada je riječ o uzroku smrti razlika u brojevima je oštrija, pa je tri četvrtine djece u oblastima koje kontrolišu militantne grupe stradalo u granatiranju i bombardovanju, najčešće od strane sirijskog režima.

U oblastima pod kontrolom sirijske vlade, nijedno dijete nije poginulo u bombardovanju, ali je u granatiranju stradalo čak dijve trećine djece.

”Vlada i pobunjeničke frakcije u Siriji tvrde da su mete njihovog bombardovanja i granatiranja suparnička vojna uporišta”, navodi se u istraživanju.

Ipak, istraživači ukazuju da nije poznato u kom obimu su djeca namjerne mete napada, a u kom su samo ”kolateralna šteta”.

Istraživanje je predvodio profesor sa katoličkog Univerziteta u Briselu koji je prvi analizirao uticaj različitog oružja na različite kategorije stanovništva u sirijskom građanskom ratu.

”Pronašli smo dokaze da djeca i žene imaju manju šansu da prežive napade koji uključuju eksplozivno i hemijsko oružje”, ukazuju istraživači u svom izvještaju.

Istraživači su zaključili da od bombardovanja i granatiranja u oblastima sukoba najviše stradaju civili i da je to jedan od najvećih razloga za izbijanje izbjegličke krize u Evropi.

0 Comments

Submit a Comment