Rusija napala ciljeve ID u Siriji

Putin VladimirRuski vojni avioni su počeli vazdušne operacije protiv formacija Islamske države u Siriji, zvanično je saopšteno.

Predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-major Igor Konašenkov je saopštio da je riječ o preciznim udarima po vojnoj tehnici, komunikacionim kanalima, saobraćajnim sredstvima, skladištima oružja, municije i maziva, prenosi Sputnjiknews.

BBC je prenio da su napadi izvedeni u oblasti kod grada Homsa na zapadu zemlje.

Rusija je unaprijed obavijestila zvanični Vašington o napadima.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad je prethodno zatražio rusku vojnu pomoć, a Gornji dom ruskog parlamenta je jednoglasno danas odobrio predsjedniku Vladimiru Putinu angažovanje ruske vojske u inostranstvu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je kazao da njegova zemlja ne namjerava da se potpuno uvlači u sirijski konflikt, već da će se podrška sirijskoj armiji ostvarivati iz vazduha.

On je kazao da Rusija želi i smatra mogućim objedinjavanje svih zainteresovanih zemalja za borbu protiv terorizma.

“Mi smatramo da je moguće i potrebno da se objedine napori svih zainteresovanih država u borbi protiv međunarodnog terorizma i započne zajednički rad u skladu sa Poveljom UN. Predlažem u prvoj fazi zainteresovanim državama, prije svih zemljama regiona, da se priključe radu međunarodnog informacionog, a kasnije koordinacionog centra u Bagdadu. Svi naši partneri će biti informisani o planovima i akcijama Rusije u Siriji“, rekao je Putin.

“U Siriji je više od 2000 militanata iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Umjesto da čekamo da se vrate kući, trebamo pomoći Asadu u borbi protiv njih u Siriji”, kazao je danas Putin.

Neimenovani američki obavještajac je izjavio da se napadi nijesu dogodili na teritoriju koje je pod kontrolom ID, a lider opozicije Asadovom režimu Khaled Khoja je optužio Rusiju za agresiju na Siriju i tvrdi da ID nije glavna meta ruskih napada, već da je njihov cilj pomoć Asadovom režimu.

Objavio/la na 20:41. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-