Lagard zabrinuta za globalnu ekonomiju

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izrazila je danas zabrinutost u pogledu stanja globalne privrede čiji će rast u ovoj godini vjerovatno biti sporiji od prošlogodišnjeg, a njegovo skromno ubrzanje se očekuje u 2016. godini.

Lagard je navela da je na slabljenje privrede u svijetu uticalo usporavanje kineske privrede i moguće podizanje kamatnih stopa u SAD, prenosi Tanjug.

“Primjetno je znatno usporavanje rasta globalne trgovine, a ubrzan pad cijena sirovina stvara probleme zemljama koje se oslanjaju na resurse”, izjavila je Lagard.

Ona je, takođe, istakla da će rast globalne privrede u ovoj godini vjerovatno biti sporiji od prošlogodišnjeg, i da se skromno ubrzanje očekuje u 2016. godini.

Dok razvijene ekonomije bilježe skroman oporavak, zemlje u razvoju će, kako je rekla, vjerovatno registrovati petu uzastopnu godinu usporavanja stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Kad sve to sastavimo, možemo uočiti rast globalne privrede koji je razočaravajući i neujednačen”, poručila ja Lagard.

Svjetska trgovinska organizacija (STO) snizila je danas prognoze rasta globalne trgovine, prognozirajući za ovu godinu rast od 2,8 odsto, a za narednu rast od 3,9 odsto, što je znatno niže u odnosu na aprilsku prognozu od 3,3 odsto i 4,0 odsto, respektivno.

Objavio/la na 18:30. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-