EU: Avganistan naredna meta ID

Specijalni predstavnik EU za Avganistan Franc-Mikael Melbin upozorio je danas da napredovanje džihadista iz “Islamske države” u toj zemlji mora biti brzo zaustavljeno kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka načinjenih u Siriji.

Danski diplomata rekao je njemačkom dnevniku Velt da Islamska država u sklopu kampanje započete prije godinu dana napreduje u oblastima Avganistana koje su najteže za kontrolu.

“Prema ideologiji te grupacije, konačna, odlučna bitka vodi ka njihovom pravom cilju, ustanovljavanju islamskog kalifata i desiće se u tom dijelu svijeta”, napominje Melbin, prenosi Srna.

Prema njegovim navodima, nakon više neuspjeha ove godine, Islamska država se u proteklih nekoliko sedmica pregrupisala i “vrši razaranja u provinciji Nangar, na istoku Avganistana, gdje ubija plemenske lidere, bori se sa talibanima, kao taoce drži kompletne porodice i uvodi roigorozna pravila za žene”.

Melbin je naglasio da su avganistanske bezbjednosne snage uzvratile ali da su preopterećene operacijama protiv talibana u drugim regionima.

On je ocijenio da Islamska država još ne predstavlja stratešku prijetnju u Avganistanu ali dodatno komplikuje političku situaciju “jer ima uticaj na stav Vlade i pobunjenika u mirovnim pregovorima”.

Melbin smatra da Zapad mora da hitno iznese kontrastrategiju a da avganistanske vlasti moraju da pronađu način da oslabe brend “Islamske države” i njihove političke osnove “izgrađene na strahu i propagandi”.

Melbin, takođe, ističe da vazdušni udari i kopnene snage neće biti dovoljni da poraze militante i u oblastima podložnim uticaju “Islamske države” moraju djelovati uporedo sa poboljšanim radom lokalne administracije i državnih službi.

Objavio/la na 15:58. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-