Merkel: Šengen u opasnosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da Evropa treba da učini više kako bi “podijelila teret” ovogodišnjeg talasa izbjeglica, javile su svjetske agencije.

“Cijela Evropa treba da ulaže napore i podijeli odgovornost za izbjeglice koje traže azil”, rekla je Angela Merkel i dodala da je Evropa posvećena poštovanju univerzalnih građanskih prava, prenosi Beta.

Njemačka kancelarka je pozvala na uspostavljanje ravnomjernih kvota za prijem migranata, koju mnoge zemlje EU ne prihvataju.

“Ako nemamo ravnomjernu raspodjelu izbjeglica u Evropi, onda se dovodi u pitanje budućnost slobodne zone kretanja unutar Šengena, a to nije dobro i to ne želimo”, rekla je Angela Merkel.

Njemačka se suočava s velikim talasom izbjeglica i ove godine očekuje da će ih biti oko 800.000, odnosno četiri puta više nego 2014. godine.

Angela Merkel je rekla da će njena vlada do 24. septembra predstaviti paket mjera za prilagođavanje njemačkog zakonodavstva prema nastaloj situaciji s izbjeglicama, kao što su ubrzane procedure davanja azila, pomoći i smještaja.

Objavio/la na 20:57. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-