Eurostat:Produženi period niske inflacije štetan za ekonomiju EU

Stopa inflacije u zemljama evrozone u avgustu ostala je na stabilnom nivou od 0,2 odsto, koliko je iznosila u julu i junu, saopšteno je iz Agencije za statistiku Evropske unije – Eurostata.

Ekonomisti su predviđali inflaciju od 0,1 odsto na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u saopštenju, veliki pad cijene energenata nadoknađen je povećanim cijenama hrane, alkohola, duvana, usluga i industrijskih proizvoda.

Pomenuta stopa inflacije je i dalje znatno ispod zacrtanog cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva odsto, prenose mediji.

Produženi period niske inflacije ili pad potrošačkih cijena znak je slabe potražnje i može da naškodi ekonomiji podstičući potrošače da odlože kupovinu.

Takođe, može otežati zemljama evrozone da smanje dug i da unaprijede konkurentnost troškova u odnosu na druge države, navodi se u saopštenju Eurostata.

Najnoviji podaci objavljeni su uoči sastanka ECB-a koji će u četvrtak, 3. septembra biti održan u Frankfurtu, a na kome će, kako procjenjuju analitičari, dominirati diskusija o obaranju projekcija inflacije, kao i turbulencije na globalnim tržištima, navodi AFP.

Objavio/la na 20:37. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-