Njemačka: Novinari pod istragom za izdaju

Njemačka je pokrenula istragu o mogućoj izdaji protiv internet stranice koja je objavila planove za povećanje prihoda obavještajne agencije za praćenje aktivnosti na internetu.

Njemački mediji navode da je to prvi put u proteklih više od 50 godina da se novinari suočavaju sa optužbama za izdaju, a pojedini ovaj postupak osuđuju jer smatraju da je to napad na slobodu štampe, prenosi Dojče Vele.

“Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog članaka objavljenih na blogu necpolitik.org”, saopšteno je iz kancelarije saveznog tužioca.

U saopštenju se ističe da je istraga pokrenuta nakon prijave njemačke obavještajne agencije Kancelarija za zaštitu Ustava (BFV) zbog članaka objavljenih na internet stranici 25. februara i 15. aprila.

Agencija navodi da su tekstovi zasnovani na dokumentima sa oznakama povjerljivo.

Njemačka državna televizijska stanica ARD navodi da je portal objavio članak o tome kako je BFV zatražila dodatna sredstva radi jačanja praćenja aktivnisti na internetu i o planovima za uspostavljanje specijalne jedinice za nadzor društvenih medija.

Portal necpolitik.org specijalizovan je za teme u vezi sa politikom na internetu, zaštitom podataka, slobodom informacija i pitanjima digitalnih izdanja.

Objavio/la na 17:39. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-