Anonimusi pozivaju na ‘marš miliona’ za Dan nezavisnosti SAD

by | jul 4, 2015 | Novosti | 0 comments

Grupa haktivista „Anonimusi“ pozvala je na miting podrške građanskim pravima u SAD danas, 4. jula, na američki državni praznik Dan nezavisnosti, prenosi Sputnjik.

Anonimusi planiraju da prirede ‘marš miliona’ u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi Јužna Karolina, mjestu rasističkog napada u kome su prošlog mjeseca stradali nenaoružani vjernici Afričke metodističke episkopske crkve Emanuel.

“Anonimusi, zajedno sa pokretima Okupiraj i Životi crnaca su važni, na ovaj način pozivaju na marš milion ljudi, na jedini dan kada bi on mogao da se održi — Dan nezavisnosti“, saopštila je ova grupa u saopštenju.

Јedan od razloga za planirani marš je protivljenje zastavi Konfederacije, simbolu separatističkih južnjačkih robovlasničkih država u Američkom građanskom ratu.

U manifestu koji je otkriven na internetu nakon napada, bijeli rasista Dilan Ruf, optužen za devet ubistava u Čarlstonu, na nekoliko fotografija stoji pored zastave Konfederacije i rasističkih oznaka.

“Zajedno sa milion glasova i pesnicama podignutim ka nebu zahtijevaćemo ovo: Zastava mora pasti“, saopštili su Anonimusi.

Oni su prethodno pohvalili postupak Bri Njusom, koja je uklonila zastavu Konfederacije sa Državnog kapitola u Јužnoj Karolini nakon pucnjave u Čarlstonu. Njusomovoj zbog ovog postupka građanske neposlušnosti prijete tri godine zatvora i novčana kazna od 5.000 dolara.

Ovaj najnoviji izlet u socijalni aktivizam hakerske grupe Anonimusi slijedi protest protiv policijske brutalnosti i niza ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u SAD, Dan gnjeva,koji je prošlog decembra održan u Njujorku.

Marš je uslijedio nakon što su u dva slučaja, odlukama velike porote, bijeli policajci oslobođeni optužbi za umiješanost u smrt nenaoružanih Afroamerikanaca, Majkla Brauna i Erika Garnera.

0 Comments

Submit a Comment