Zapad Evrope upozoren na opasan talas vrućine

tropske vrucineZapadna Evropa je pogođena za ovo ljeto ranim talasom vrućine koja stiže iz Afrike i trajaće nekoliko dana, uz rizik po zdravlje slabijih i zagađenje atmosfere.

Od Portugalije do Velike Britanije, preko Španije, Francuske, Belgije, Holandije, kao i na sjeveru Italije, temperatura narednih dana ne bi trebalo da padne ispod 30 stepeni Celzijusa, a dostizaće oko 40 stepeni.

Sa iskustvom iz smrtonosnog toplotnog talasa 2003. godine, vlasti su izdale savjete stanovništvu, posebno starima, bolesnima i djeci da ne izlaze i da budu u klimatiziranim prostorijama, preosi Beta.

S maksimalnim 41 stepenom u Toledu, Španija je na čelu liste po vrućini, i u stanju pripravnosti zbog opasnosti od požara.

Novine su objavile savjete o tome kako provesti predstojeću vruću noć: “lagana večera, isključite sve električne aparate i spavajte sami (ako vam to ne predstavlja problem)”.

U Francuskoj, termometar bi narednih dana trebalo da pokaže i više od 40 stepeni, te se rast zagađenja vazduha očekuje u srijedu u Parizu, gdje je već preporučeno da se automobili ne koriste.

Ministarka zdravstva Marisol Turen je u utorak predsjedavala sastankom zdravstvenih službi, i pozvala preduzeća da izmijene radno vrijeme zbog vrućine.

Belgija takođe očekuje temperaturu iznad 30 stepeni, koja bi u subotu dostigla vrhunac od 36.

Na jugu Belgije vlasti su već skratile radno vrijeme za jedan sat do kraja toplotnog talasa, a, zavisno od intenziteta očekivanog zagađenja vazduha, najavljeno je otkazivanje sportskih i kulturnih događaja i ograničenje brzine vozila.

U Velikoj Britaniji gdje je danas bilo 35 stepeni, željeznica planira da smanji brzinu vozova zbog deformacije pruga od vrućine. Tamošnje zdravstvene službe preporučuju stanovništvu: piti mnogo vode, nositi svijetlu odeću i šešir, ne ostavljati djecu i kućne ljubimce u kolima…

Federacija britanskih sindikata je zatražila od poslodavaca da omoguće zaposlenima koji nisu u kontaktu s javnošću, da na posao dolaze lakše odjeveni, “bez hulahopki, kravata i odijela”.

U Holandiji je danas stupio na snagu “Nacionalni plan protiv vrućine”, uz distribuciju vode i leda svakih pola sata u staračkim domovima. Taj plan se aktivira kada se očekuje temperatura veća od 27 stepeni tokom najmanje četiri uzastopna dana.

Upozorenje na vrućinu je izdato danas i u Ženevi, gdje je temperatura u podne prešla 32 stepena, a očekuje se da će porasti na 39 u subotu.

U Italiji, vrućina će uglavnom zahvatiti sjever, a, paradoksalno, trebalo bi da bude hladnije na Siciliji.

Na sjeveru Evrope, u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje je temperature u ovo doba godine obično između 15 i 20 stepeni, narednih dana se očekuje 25 do 30.

Objavio/la na 21:12. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-