Britanija i Italija rangirale zemlje prema riziku od napada

mapa moguceg napadaBritansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je mapu na kojoj je popularne turističke destinacije rangiralo prema riziku od terorističkih napada, poslije ubistva 38 ljudi na plaži u ljetovalištu Sus u Tunisu, od kojih su najmanje 30 Britanci.

Na mapi su crvenom bojom, kao najrizičnije obilježene Tunis, Egipat, Turska, Francuska i Španija, a naradžastom, kao manje rizične, Grčka i Italija.

Još niži stepen rizika procenjen je u Hrvatskoj, Austriji i Bugarskoj, koje su obilježene žutom bojom, a najniži u Švajcarskoj, označenoj zelenom, prenio je tanjug pisnje Dejli mejla.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljinih poslova Italije izdalo je saopštenje u kojem svojim državljanima savetuje koje zemlje treba izbegavati, a u koje treba putovati uz dozu opreza zbog mogućih terorističkih napada, a među ovim poslednjima su i zemlje zapadnog Balkana.

Analizijući interaktivnu mapu objavljenu na portalu Corriere.it, mediji u regionu navode da se jednake mere preporučuju za sve Italijane koji žele da otputuju u bilo koju zemlju zapadnog Balkana.

Na karti su zemlje, u zavisnosti od stepena opasnosti od terorizma, obojene u tri različite boje: žutu – “Putovati sa oprezom”, naradžastu – “Ne putovati ukoliko nije neophodno” i crvenu – “Ne preporučuje se”, dok su sve ostale, u kojima ne postoji “poseban rizik”, obojene u zelenu boju.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova označilo je Crnu Goru kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u Italiju.

Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada.

Lokalne uprave pozvane su na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz Albanije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novoregrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku.

Objavio/la na 18:37. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-