Kapović: Ljevica se nema na koga osloniti

by | jun 29, 2015 | Novosti | 0 comments

Ako Grčka izađe iz eurozone, nesumnjivo je da je čeka vrlo teških bar nekoliko godina, tim više što EU i ostatak međunarodne zajednice nijesu pokazali nimalo razumijevanja za ne-ortodoksno ekonomsko razmišljanje, kazao je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i član Radničke fronte Mate Kapović.

“I najmanje odstupanje od jasne prokapitalističke politike se oštro i nemilosrdno kažnjava. Sirizi će u takvoj situaciji, i uz puno sreće i uz najbolje moguće poteze, biti jako teško. Dosad su već učinili jednu krupnu grešku – umjesto da se od početka pripremaju na ‘plan B’, tj. na izlazak iz eurozone (pa i EU), vrh je Sirize naivno vjerovao da će se dogovor moći ostvariti, iako je radikalnije krilo Sirize odavno upozoravalo da je to nerealno”, rekao je Kapović za Politikaplus.com.

“Globalni zaključak svega može biti da situacija u Grčkoj zorno prikazuje da je svijet nakon 1990. jako neprijateljsko područje za radikalnu ljevicu na vlasti – i zbog nedostatka blueprinta kakav je prije 1990. postojao (u smislu SSSR-ovskog tipa ekonomije, sa svim njegovim nedostacima), ali i zbog nemogućnosti da se radikalne vlade na bilo koga zapravo oslone. Južnoameričke zemlje poput Venecuele, Bolivije i Ekvadora imaju svoje probleme, nisu dovoljno jake i daleko su, a Rusija je, koju bi se potencijalno moglo koristiti kao imperijalističku protutežu Americi, još preslaba financijski, dok se Kina, čini se, još ne želi upustiti u otvorenije geopolitičko nadmetanje sa Zapadom. Stoga i ne čudi da radikalna ljevica (iako je Siriza kao koalicija samo djelomično radikalna) na vlasti ima objektivnih problema čak i s pukim napuštanjem mjerâ štednje, a kamoli s nečim što bi bilo više od toga”, rekao je Kapović.

0 Comments

Submit a Comment