Preokret u Španiji

by | maj 28, 2015 | Drugi pišu | 0 comments

Piše: Reiner Wandler

Reiner Wandler/www.radiocable.com“Sí se puede!“ – “Da, možemo”, odzvanjalo je centrom Madrida i Barselone. Hiljade su slavile pobede građanskih lista Ahora Madrid (Odmah za Madrid) i Barcelona en Común (Zajedno za Barselonu). Nova gradonačelnica Madrida je penzionisana sudija, sedamdesetogodišnja Manuela Carmena. Njen izbor je označio kraj dvadesetogodišnje vladavine glavnim gradom Španije saveza konzervativaca iz PP i socijalista iz PSOE. Na izborima u Barseloni četrdesetjednogodišnja aktivistkinja protiv prinudnih iseljenja iz stanova Ada Colau pobedila je nacionaliste iz CiU.

Za njihove pristalice, dva najveća španska grada od nedelje su simbol dubokih političkih promena, započetih pre četiri godine kada su Indignadosi zauzeli centralne trgove u gradovima Španije i zahtevali više demokratije i kraj politike štednje i korupcije. U poređenju sa izborima od 2011, kada su ubedljivo pobedili, vladajuća narodna partija PP i premijer Mariano Rajoy su izgubili 2,5 miliona glasova. Kažnjeni su zbog politike štednje i stotina korupcionaških afera.

Pored Barselone i Madrida, još u najmanje pet velikih gradova su pobedu odneli građanski savezi okupljeni oko partije Podemos, osnovane pre samo godinu dana na programu protiv politike štednje. U brojnim manjim i srednjim opštinama situacija je slična. PP je pored ovih gradova izgubila i važne regione poput Valensije, Ekstremadure i Kastilje-La Manče.

Premijer Rajoy nema puno razloga za optimizam pred parlamentarne izbore na jesen. Čak je i socijalistička partija PSOE izgubila 700.000 glasaova, ostvarivši tako najgori rezultat u svojoj istoriji. Obe velike partije, koji su pre samo tri godine osvojile 65 odsto glasova, sada su jedva prešle prag od 50 odsto. U gubitnike se ubraja i postkomunistička ujedinjena levica IU. U mestima gde se nije priključila građanskim listama nije prešla cenzus.

“David je pobedio Golijata“, objašnjava gotovo u suzama Ada Colau. Građanske liste i regionalni kandidati Podemosa su tokom kampanje potpuno ignorisani u velikim medijima. Dok je svaka od velikih partija uzela kredite za kampanju u visini od 20 milona evra, Podemos i lokalne građanske liste su se finansirali isključivo minikreditima koje su podizale njihove pristalice. Podemos je na kampanju potrošio 1,2 miliona evra.

“Promena počinje u gradovima“, izjavio je vidno zadovoljan lider Podemosa Pablo Iglesias pred hiljadama pristalica na trgu u Madridu, gde je ova mlada partija pre samo godinu dana slavila neočekivani ulazak u Evropski parlament.

Podemos je na lokalnom nivou podržao građanske liste, a u 13 regiona, u kojima su birani regionalni parlamenti, nastupao je samostalno. Podemos je ušao u sve regionalne parlamente i gotovo u svima savez levičarskih partija može da pošalje konzervativce u opoziciju, pod uslovom da do njega dođe.

U nekim regionima, među kojima i u Madridu, PP polaže nade u partiju Ciudadanos (Građani). Uz njihovu podršku bi PP mogao da ima tanku većinu. Ciudadanos, partija osnovana pre 9 godina u Kataloniji kao antinacionalistička snaga pod vođstvom mladog advokata Alberta Rivere, prvi put je izašla na izbore u svim španskim regionima. Zahvaljujuči snažnoj kampanji u medijima, koji su ih predstavljali kao umerenu alternativu Podemosu, Ciudadanos je osvojila 6,6 odsto glasova na lokalnim izborima, što je daleko manje od očekivanog. Ankete već mesecima tvrde da Ciudadanos uživa podršku od 20 odsto.

Međutim, ni Podemos nema samo razloge za slavlje. Podemos ni u jednom od regiona nije postao najjača partija ili barem partija levo od centra sa najvećom podrškom. U Aragonu je fizičaru i bivšem Podemosovom evropskom poslaniku Pablu Echeniqueu nedostajalo samo malo da odnese pobedu. Podemos sada ima ključnu ulogu u budućim koalicijama koje bi trebalo da pošalju PP u opoziciju, ali je teško očekivati da će neko iz Podemosa dobiti funkciju predsednika regiona Aragon. Ovo mesto će u slučaju da do kolacije dođe, pripasti socijalistima.

Sada će partije da analiziraju svoje rezultate. Pritisak na Podemos i Ciudadanos je ogroman. Najmanja greška može da ih košta pobede na predstojećim parlamentarnim izborima. Ciudadanos more da odgovori na pitanje da li će ući u kolaciju sa PP tamo gde je to matematički izvodljivo. Međutim, ta odluka će ih sigurno koštati.

Za PP ostaju glasači na desnici. Rajoy i njegova partija su od nedelje završili sa biračima iz centra. Podemos mora da obrati pažnju da se ne ponudi tako olako kao koalicioni partner žestoko načetim socijalistima. Iglesias je tokom kampanje kritikovao PSOE zbog njihove podrške programima štednje i umešanosti u korupcionaške skandale. “Pravi socijalisti biraju ljubičasto“, objašnjava Iglesias, aludirajući na boje Podemosa. Za Iglesiasa sada sve zavisi od taktike koju će izabrati u odnosu sa PSOE.

Peščanik

0 Comments

Submit a Comment