Rusija: Američki kikiriki pun kadmijuma

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) od 1. maja zabraniće isporuke kikirikija iz SAD zbog prevelike koncentracije kadmijuma.

“Prinuđeni smo da od 1. maja ograničimo uvoz kikirikija iz SAD zbog stalne pojave kršenja propisa”, rekao je Interfaksu rukovodilac Roseljhoznadzora Sergej Dankvert, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, zabrana će biti na snazi do konsultacija s američkim službama nadležnim za bezbijednost izvoza.

U poslednje vrijeme Roseljhoznadzor je u više navrata u pošiljkama kikirikija iz SAD utvrdio veće koncentracije kadmijuma nego što je određeno propisom Carinske unije (0,1 miligram po kilogramu).

Poslednji incident se dogodio na kontrolnom punktu u nadležnost Tverske i Psovske oblasti, na kom je spriječen uvoz u Rusiju 49,5 tona kikirikija, jer je ispitivanjem utvrđena prevelika koncentracija kadmijuma.

Početkom aprila, posle otkrića povišenog sadržaja kadmijuma u kikirikiju uvezenom iz SAD za konditorsku fabriku Rot Front, Roseljhoznadzor je naložio teritorijalnim kancelarijama da obavezno provjere svaku pošiljku tih proizvoda na sadržaj kadmijuma.

Prema podacima Roseljhoznadzora, osim SAD koje su 2014. godine u Rusiju uvezle oko 19.500 tona kikirikija, veliki snabdjevači Rusije su Argentina (35.500 tona), Indija (18.270), Brazil (10.700), Nikaragva (8.000 tona) i Kina (6.900 tona).

Objavio/la na 19:43. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-