Predstavnički dom BiH sjutra o Sutorini

by | apr 28, 2015 | Novosti | 0 comments

Predstavnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) trebalo bi sjutra da se izjasni o rezoluciji o Sutorini, kojom se neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocjenjuje predlog ugovora o državnoj granici između te države i Crne Gore.

Predlagač rezolucije je poslanik SDP-a Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba da bude dio bosanskohercegovačke teritorije.

Prema predloženom ugovoru, Sutorina bi trebalo trajno da ostane u sastavu Crne Gore, i definiše se granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od njegovog stupanja na snagu, podsjeća Mina.

Prema ugovoru, granica se proteže od tromeđe BiH, Crne Gore i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe BiH, Crne Gore i Hrvatske na južnom dijelu.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevu.

 

0 Comments

Submit a Comment