Ministri eurozone: Varufakis zgubidan, kockar i amater

by | apr 24, 2015 | Novosti | 0 comments

Ministri finansija iz eurozone su danas, uoči početka sastanka u Rigi posvećenog Grčkoj, uputili kritike na račun grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, optuživši ga da se ponašao neodgovorno u došadašnjim pregovorima i da je zgubidan, kockar i amater, objavio je Blumberg, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima, američka agencija Blumberg je prenijela da se Varufakis požalio na neprijateljsku atmosferu na sastanku, jer je kritikovan sa svih strana.

Sastanak u Rigi završen je ocjenom da su dvije strane još daleko od postizanja sporazuma o reformama koje Atina treba da sprovede kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi eura kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

“Grčka mora da ostvari značajniji napredak na planu sopstvenih reformi, ako želi da dobije pristup ključnim sredstvima iz paketa međunarodne pomoći”, izjavio je na kraju satanka predsjednik eurogrupe Jerun Dajselblum, prenijela je agencija AP.

Dajselblum je rekao da Grčkoj ističe vrijeme kako bi obezbijedila novac koji joj je potreban za izbjegavanje bankrota.

Varufakis je priznao da između Atine i evropskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti premošćene, ali da će dogovor biti ubrzo postignut, jer je to, kako kaže, jedina opcija koju Grčka ima.

On je, međutim, negirao spekulacije da pregovori nisu napredovali, navodeći da je ostvaren veliki napredak po pitanju procesa privatizacije, reformisanja poreskog sistema, pravosuđa, birokratije i tržišta proizvoda.

AP navodi da se Varufakis našao na udaru kritika kolega iz preostalih 18 članica eurozone, jer nije dostavio cjelovitu listu ekonomskih reformi koje su potrebne da bi se odblokirala dalja finansijska pomoć Atini, kako bi zemlja izbjegla bankrot.

Prema tvrdnjama vodećih zvaničnika eurozone, Grčkoj ističe vrijeme za obezbjeđivanje dalje pomoći, zbog čega je potrebno da ostvari značajniji napredak.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz eurozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz kredita međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz kredita pomoći, zbog čega joj, kako se ocjenjuje, prijeti bankrot, a možda i izlazak iz eurozone.

0 Comments

Submit a Comment