Njemci bi ponovo Merkel za kancelara

by | mar 31, 2015 | Novosti | 0 comments

Njemci bi ponovo, i u trećem mandatu, željeli Angelu Merkel za kancelarku, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa.

Čak 61 odsto Njemaca bi, kada bi mogli da direktno biraju kancelara, izabrali Merkel na čelu vlade u Berlinu.

Za vicekancelara Zigmara Gbarijela, šefa Socijaldemokratske partije (SPD), odlučilo bi se svega 13 odsto Njemaca.

SPD, kolicioni partner Merkel, loše prolazi i kod građana Njemačke, kada su u pitanju političke kompetencije partije da vlada i rješava probleme.

Dok za demohrišćane koje vodi Merkel čak 37 odsto Njemaca, četiri odsto više nego prošle sedmice, misli da su kompetentni za rješavanje problema, u SPD i njene političke sposobnosti vjeruje svega još 11 odsto Njemaca.

Njemački demohrišćani profitiraju od popularnosti Merkel i, kada bi u nedjelju bili izbori, za njih bi glasalo 42 odsto Njemaca, procenat više nego u prošlonedjeljnoj anketi, pokazaju najnoviji rezultati ankete, prenosi Tanjug

Za razliku od demohrišćana, Gabrijelovim socijaldemokratama pada popularnost i za njih bi glasalo svega 23 odsto, procenat manje nego u prošloj anketi.

Kada je riječ o drugim partijama, anketa kaže da je opoziciona Ljevica dobila procenat na popularnosti i da bi za nju, kada bi u nedjelju bili izbori, glasalo devet odsto Njemaca.

I Alternativi za Njemačku, euroskeptički i desničarski orijentisanoj partiji krenulo je, takođe, na bolje i za nju bi glasalo šest odsto, dok bi za opozicionu partiju Zeleni glasalo 10 odsto Njemaca.

0 Comments

Submit a Comment