Budva: Održan protest protiv naftnih platformi u Jadranu

Članovi crnogorske nevladine organizacije Green Home, koja se bavi pitanjem ekologije i zaštite životne sredine, u saradnji sa udruženjem hrvatskih organizacija “S.O.S. za Jadran”, protestovali su danas u Budvi protiv najavljenog istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru.

Povod za protest je Jadranski samit o nafti i gasu , koji je danas počeo u Budvi, i koji ima za cilj da ispita aktualne mogućnosti i izazove u oblasti eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Protestu se priključilo nekoliko desetina aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente “Ne bušenju Jadrana”, “Montenegro oil beauty”, “Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju”, i “More nije privatna prćija”, prenosi RSE.

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je završen, ponude dostavljene i ostalo je da se država izjasni o njima.

Ekološke organizacije smatraju da će to uništiti divlju lepotu – brend države koja živi od turizma.

Na jugu Crne Gore za naftom se tragalo još sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka – bez rezultata.

Novim tenderom za istraživanje ponuđeno je više od tri hiljade kvadratnih kilometara podmorja, javlja Al Jazeera.

Za 13 tzv. blokova za istraživanje crnogorskog podmorja prijavila su se tri konzorcijuma.

Odluku kome će ih dati, Vlada Crne Gore treba da obznani ovog mjeseca.

 

Objavio/la na 18:24. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-