Štiglic: Njemačka je pravi evropski problem

Profesor na Kolumbija univerzitetu Džozef Štiglic je izjavio u intervjuu za CNBC da ništa nije razjedinilo Evropu kao euro, iako je to bio eksperiment koji je evropske države trebalo dodatno da poveže.

Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, smatra da bi eurozona trebala da ostane zajedno, ali ako se i raspadne, za ostatak Evrope bolje bi bilo da je napusti Njemačka nego Grčka.

“Većina ekonomista se slaže da bi to bilo najbolje rješenje za Evropu: ako se eurozona mora raspasti, neka je napusti Njemačka. Marka bi ojačala, a njemačka privreda oslabila. Možda bi tada shvatili koliko im je potrebna eurozona i bili skloniji tome da pomognu slabijim ekonomijama”, rekao je Štiglic, prenosi Blic online.

“Politika koju je Evropa nametnula Grčkoj jednostavno nije funkcionisala. Isto vrijedi za Španiju i za druge zemlje. Grčka je napravila nekoliko grešaka, ali Evropa je napravila još veće greške. Ljekovi koji su im davali bili su otrovni. Doveli su do većih dugova i slabije privrede. Ako Grčka izađe iz eurozone, mislim da će joj biti bolje nego sad. Trebaće da prođe period prilagođavanja, ali privreda će im rasti. Kada to vide Španija i Portugalija, i oni će shvatiti da postoji alternative”, kazao je Štiglic.

Objavio/la na 23:55. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-