Njemci špijuniraju 220 miliona podataka dnevno

Njemačka tajna služba BND dnevno prikupi 220 miliona podataka o telefonskim pozivima iz inostranstva i SMS prepiskama.

Njemci neke od tih metapodataka prebacuju američkim agencijama NSA i CIA, prenosi Mondo.

Podaci se skupljaju sa pet različitih lokacija širom Njemačke, a najveći dio prikupljenih informacija se briše posle nekoliko nedjelja, dok otprilike jedan odsto bude zadržano radi dalje analize.

Parlamentarni odbor Bundestaga koji je istraživao špijuniranje američke agencije NSA ustanovio je da njemački BND presrijeće satelitske komunikacije i internet veze.

Njemački list Cajt piše i da su agenti BND-a instruisani da ne daju detalje o količini prikupljenih podataka, osim ako ih to ne pitaju članovi parlamentarnog odbora.

Metapodaci nisu sadržaji razgovora, nego detalji poput vremena i lokacije sa koje je razgovor obavljen, i BND obavještajci su to iskoristili da bi prilikom ispitivanja pred Bundestagom rekli da je njihova pozamašna kolekcija tek “rutinski saobraćaj”.

Kada se, međutim, redovno prikupljaju, metapodaci mogu da otkriju kretanje pojedinca, njegove kontakte i čak mogu da se koriste za predviđanje ponašanja objekta praćenja.

Američka NSA, na primer, koristi metapodatke da odredi mete dronova u lovu na teroriste.

Bivši šef NSA i CIA Majkl Hejden je prošle godine priznao da SAD “ubijaju ljude na osnovu metapodataka”.

 

Objavio/la na 19:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-