Zagađeni vazduh Evropu koštao 200 milijardi eura

Zagađenje vazduha od najvećih industrijskih postojenja u Evropi koštalo je najmanje 59 milijardi a vjerovatno i više od 189 milijardi eura u 2012. godini, što je jednako bruto domaćem proizvodu Finske.

Za polovinu te štete, prema izvještaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) objavljenom na sajtu te Agencije, zaslužan je 1,0 odsto fabrika, uglavnom elektrane na ugalj, prenosi Tanjug.

U izvještaju je analiziran uticaj industrijskog aerozagađenja na zdravstvene troškove, izgubljene radne dane, štetu na objektima i smanjenje poljoprivrednih prinosa, pri čemu je utvrđeno da su ti troškovi u 2012. bili najmanje 59 milijardi a najviše 189 milijardi eura. Ovako veliki raspon rezultat je razlicitih načina računanja troškova.

Od trideset najvećih postrojenja u Evropi koja najviše doprinose aerozagađenju, 26 su elektrane, uglavnom one u Njemačkoj i istočnoj Evropi koje koriste ugalj, navodi se u izvještaju, i podsjeća da su krajem prošle godine, zakonodavci EU predstavili nacrt zakona za ograničavanja industrijskog aerozagađenja.

Agencija sastavlja izvještaj za zvaničnike EU, koji u ovom trenutku razmatraju predloge o pooštravanju zakona o kvalitetu vazduha, koje je prošle godine predstavila Evropska komisija.

 

Objavio/la na 17:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-