Velika Britanija vraća dugove iz XVIII vijeka

Velika Britanija će isplatiti državne obveznice koje je 1927. izdao Vinston Čerčil kako bi pokrio pozajmice uzete još u XVIII vijeku, za vrijeme Napoleonskih ratova i tokom Prvog svjetskog rata.

Britanski Trezor je najavio danas da će platiti 218 miliona funti (277 miliona eura) vlasnicima obveznica koje su izdate između dva rata uz godišnju kamatnu stopu od 4 odsto, ali bez naznačenog datuma za povraćaj kapitala, prenose Nezavisne novine.

Britanska administracija je dosad isplatila kumulativne kamate u iznosu od 1,26 milijardi funti i došla do zaključka da joj je isplativije da vrati glavnicu.

Obligacije je 1927. izdao tadašnji ministar finansija, Vinston Čerčil, kako bi refinansirao niz zajmova koje je britanska vlada prethodno uzela kroz ratne obveznice, koje je država prodavala 1917. kako bi finansirala vojne napore tokom Prvog svjetskog rata.

Međutim, dio zajmova koje su obveznice iz 1927. pokrivale je mnogo stariji i datira još sa početka XVIII vijeka, kada je London morao da preuzme dugove kompanije “Saut Si” za trgovinu sa Južnom Amerikom, čije je bankrotstvo izazvala finansijska kriza, poznatija kao “Južnomorski balon” (South See Bubble).

Dio obligacija iz međuratnog doba emitovan je kako bi se reprogramirali i dugovi koje je zemlja napravila još tokom napoleonskih ratova, početkom XIX vijeka, i Krimskog rata (1853-1856).

 

Objavio/la na 18:49. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-