HRA protiv ponovne kriminalizacije uvrede i klevete

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra neracionalnim predlog da se kleveta i uvreda ponovo uvedu kao krivična djela zato što važeće građansko pravo sadrži dovoljno instrumenata da se obezbijedi zaštita prava ličnosti, saopšteno je iz ove podgoričke nevladine organizacije.

“Iako, nažalost, posebno ‘Informer’ objavljuje nedopuštene – nezakonite sadržaje, retrogradno vraćanje ovih krivičnih djela nije odgovarajuća i neophodna reakcija na to. Isto kao što neko novo strašno ubistvo ne može samo po sebi da opravda zahtjev za vraćanje smrtne kazne”, ocjenjuje HRA.

HRA napominje da to što kleveta u Crnoj Gori više ne postoji kao krivično djelo “ne znači opraštanje odgovornosti za namjerno plasiranje laži, uvreda ili drugo neodgovorno informisanje koje ne može biti u javnom interesu”, jer “za ovakve štetne pojave postoje sankcije u parničnom postupku u vidu privremene i trajne zabrane objavljivanja, naknade štete i objavljivanja presude ili ispravke ili drugog čime se može ostvariti svrha koja se postiže naknadom”.

Nekoliko poslanica u Skupštini Crne Gore je, povodom pisanja tabloida Informer, iniciralo promjenu Krivičnog zakonika i ponovnu kriminalizaciju klevete i uvrede.

 

Objavio/la na 17:38. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-