Rusija, NATO i Crna Gora

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocijenio da se potencijalna ekspanzija NATO-a ka bivšim jugoslovenskim republikama, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini u Moskvi doživljava kao neodgovorna politika i provokacija.

“Što se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene bezbjednosti u Evropi”, rekao je Lavrov za sarajevski Dnevni avaz.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je, ovim povodom, saopštilo da Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje i da je ono u u skladu sa nacionalnim interesima. Rečeno je i da će “Crna Gora nastaviti da odnose i saradnju sa Rusijom razvija u duhu tradicionalnog prijateljstva, povjerenja i obostranih interesa, uz suvereno pravo obje države da opredjeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih orjentacija”.

Nova srpska demokratija (NSD) je optužila crnogorsku vlast da laže kada kaže kako Rusiju ne interesuje šta će uraditi Crna Gora u vezi NATO-a. “Nakon vrlo preciznog stava koji je saopštio Lavrov, da je širenje NATO-a na Crnu Goru, BiH i Makedoniju provokacija i u suštini neprijateljski čin usmjeren protiv Rusije, možemo konstatovati da su sve maske pale i da je crnogorska vlast još jednom uhvaćena u laži”, poručila je NSD.

 

Objavio/la na 19:00. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-