Italija:Državna bezbijednost plaćala informacije šefovima mafije

Poslanik u italijanskom parlamentu Klaudio Fava objelodanio je danas postojanje tajnog dogovora prema kojem su, za vrijeme dok je premijer Italije bio Silvio Berluskoni, agenti državne bezbijednosne agencije plaćali šefovima mafije za informacije koje su im oni pružali.

Fava, takođe potpredsjednik Komisije italijanskog parlamenta zaduženog za borbu protiv mafije, otkrio je novinarima da sudije koje su u to vrijeme istraživale organizovani kriminal u Italiji nisu znale za tu praksu, prenio je Tanjug vijest AP.

Saradnja sa bosovima je opisana u pisanom dokumentu koji su sastavili čelnici u međuvremenu ugašene bezbijednosne agencije Sisde i nacionalne Uprave za zatvore.

Praksa plaćanja mafijašima za informacije je objelodanjena nakon što je italijanski premijer Mateo Renci u julu skinuo oznaku tajnosti sa tog dokumenta.

Praksa se odvijala između 2003. i 2007. godine, otkrio je Fava.

U planu je da parlamentarna Komisija za borbu protiv mafije sjutra počne sa saslušanjima kako bi utvrdila da li su informacije koje su vlasti platile mafijašima bile korisne.

Fava je dodao kako sumnja da su informacije možda poslužile tome da skrenu sa pravog puta istrage o mogućim vezama političara i mafije.

 

Objavio/la na 21:20. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-