Haški optuženik tuži Hrvatsku

Bivši haški optuženik, hrvatski general Rahim Ademi tužio je Hrvatsku zbog toga što je sedam mjeseci proveo u zatvoru tribunala u Hagu, piše Jutarnji.hr.

On je bio optužen za komandnu odgovornost u operaciji Medački džep, koju su izvršile hrvatske oružane snage protiv vojske Republike Srpske Krajine kod Gospića.

Pored Ademija pred Haškim tribunalom se zbog istih optužbi našao i general Mirko Norac, koji je osuđen na sedam godina, dok je Ademi posle hapšenja 2001. godine oslobođen 2002.

“General Ademi je boravio u pritvoru jer je država u Hag selektivno slala dokumente koji su upućivali na to da je on izdavao komande u akciji Medački džep, iako nije bilo tako. Država u Hag nikad nije dostavila ratni dnevnik 9. gardijske brigade, a i ostali dokumenti koje je prikupljala odbrana, a koji su išli u prilog Ademiju, nikada nisu stigli u Hag“, navela je Ademijeva advokatica Jadranka Sloković.

Ademijev predmet je Haški tribunal prepustio Republici Hrvatskoj, a oslobođen je nakon što je ustanovljeno da je akcijom komandovao admiram Davorin Domazet Lošo, koji je izdavao naređenja Mirku Norcu.

U akciji Medački džep potpuno su uništena četiri srpska sela pored Gospića, Medak, Počitelj, Čitluk i Divoselo, a ukupno je ubijeno 88 Srba.

 

Objavio/la na 09:52. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-