Atali: Geopolitika ponižavanja Rusije vodi u svjetski rat

by | sep 21, 2014 | Novosti | 0 comments

Geopolitika ponižavanja Rusije, koju sprovodi Zapad, bi, ako se nastavi, “kao prirodna posledica dovela do trećeg svjetskog rata “, upozorio je komentator francusko-belgijskog nedjeljnika Vif-Ekspres Žak Atali.

Atali, bivši predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeni savjetnik francuskog predsjednika Fransoe Miterana, predočava da “nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti “.

“Posebno Sjedinjene američke države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom”, navodi Atali, profesor ekonomije, esejista i romanopisac.

Ta strategija , naglašava on, Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni, prenosi Beta.

 

0 Comments

Submit a Comment