Palma novinarima poklonio cipele, NUNS protestuje

by | sep 19, 2014 | Novosti | 0 comments

Nezavisno udruženje novinara Srbije razočarano je postupkom Dragana Markovića Palme koji je novinare u Jagodini častio cipelama.

Predsjednik jagodinske gradske Skupštine je posle otvaranja šoping centra u tom gradu poklonio obuću prisutnim novinarima.

“Ovakvo ponašanje novinara etički je nedopustivo i ova ‘čast’ svakako neće doprinijeti ionako ozbiljno poljuljanom ugledu novinarske profesije”, saopštio je NUNS.

To udruženje je podsjetilo da Kodeks novinara Srbije zabranjuje novinaru da “prima ili traži materijalnu ili neku drugu korist za prikupljanje, objavljivanje, odlaganje ili sprečavanje prikupljanja ili objavljivanja informacija”.

Dodali su da je novinar obavezan da prijavi redakciji nuđenje ili dobijanje poklona u vezi sa obavljanjem novinarskog posla.

“Prihvatanje poklona dozvoljeno je samo u slučajevima kada je riječ o propagandnom materijalu – olovka, notes, kačket, ili predmetima neznatne materijalne vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Novinari koji su juče izvještavali sa svečanog otvaranja šoping centra u Jagodini prihvatili su ponudu Dragana Markovića Palme da po želji izaberu cipele ili patike u vrijednosti do 4.000 dinara.

0 Comments

Submit a Comment