NSA prati islamiste

by | sep 17, 2014 | Novosti | 0 comments

Američki vojni lideri predstavili su pred Kongresom strategiju u borbi protiv militanata iz “Islamske države”, a šef Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) rekao je da ova služba prati sajber aktivnosti te grupe, prenosi Srna.

Na pitanje da li ova sunitska militantna grupa planira sajber napade na interese SAD, admiral Majk Rodžers rekao je da ne može da govori o detaljima tehničke sposobnosti “Islamske države”.

“Treba da pretpostavimo da će se dogoditi povećanje sajber dimenzije u skoro svakom scenariju sa kojim se suočavamo”, rekao je Rodžers.

On je dodao da “Islamska država” veoma agresivno koristi medije, tehnologiju i internet. “To je nešto što ja pratim”, rekao je Rodžers.

“Islamska država”, koja kontroliše velike oblasti u Iraku i Siriji, objavila je na internetu snimke ubijanja talaca, oglasila ta djela na “Tviteru”, a društvene medije koristi za regrutovanje stranih islamista za svoju borbu.

“Njene javne poruke i aktivnost na društvenim medijima su najsređenije i najefikasnije koje sam ikada vidio od jedne terorističke organizacije”, izjavio je sekretar službe Državne bezbjednosti SAD Džeh Džonson u Njujorku prošle sedmice.

Stručnjak za sajber bezbjednost Džejms Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije smatra da “Islamska država” ne predstavlja neposrednu sajber opasnost za američke interese.

 

0 Comments

Submit a Comment