Putin: Dogovorili smo se o mirnom rješenju krize

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dogovorili su se da kriza na istoku Ukrajine bude riješena mirno, putem pregovora i da se greške, poput nasilnog preuzimanja vlasti, vise ne ponove, izjavio je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske državne TV prenosi RIA Novosti.

“Čini mi se da je to veoma dobra lekcija za sve nas, da bismo tu tragediju okončali što je prije moguće, mirno i putem pregovora i o tome sam se s Petrom Porošenkom dogovorio, kao i o tome da više niko i nikada ne ponovi grešku kao što je bila učinjena oružanim preuzimanjem vlasti u Ukrajini. Jer to je uzrok ovome što se sada dešava”, ocijenio je predsjednik Rusije.

Putin je rekao da vlast u Kijevu od aprila na istoku Ukrajine sprovodi nasilnu akciju protiv nezadovoljnog stanovništva Donbasa.

Prema poslednjim informacijama, naveo je ruski predsjednik, ubijeno je više od dvije hiljade, a ranjeno oko 600 mirnih žitelja te oblasti, prenose Nezavisne novine.

Zapadne agencije iz intervjua prenose da je Putin rekao da ne može da procijeni kada će se okončati ukrajinska kriza i da to, kako je rekao, zavisi od volje ukrajinskog rukovodstva.

Ruski predsjednik je ocijenio da podrška zapada vojnim operacijama Ukrajinskim vlastima nije u skladu sa demokratskim vrijednostima, prenosi Rojters.

Ova agencija ističe Putinove riječi da Rusija neće sa strane posmatrati ubijanje ljudi.

Iz intervjua koji je danas emitovan na državnoj televiziji, AFP izdvaja da je ruski predsjednik pozvao na razgovore o državnosti istočne Ukrajine.

Ova agencija ocjenjuje da je Putin “dramatično podigao ulog ukrajinskog konflikta pozivajući po prvi put da se razmotri državnost istočnog dijela bivše sovjetske države”.

“Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva i državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi”, izjavio je ruski predsjednik.

AFP naglašava da je Rusija ranije zahtjevala samo veća prava za većinsko rusko stanovništvo u istočnim dijelovima Ukrajine u okviru decentralizovanog federalnog sistema .

Putin je još jednom demantovao da je Rusija u Ukrajinu slala pripadnike svoje redovene vojske, a AFP podsjeća da su proruske snage na istoku Ukrajine isticale da se uz njih bore i ruski dobrovoljci, “vojnici koji su na odsustvu”.

 

Objavio/la na 18:28. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-