Instrukcije islamistima da se odmore u BiH i Srbiji

Islamski militanti sa zapada dobijaju instrukcije da se na putu ka Turskoj, a zatim i Siriji nekoliko dana zadrže u BiH i Srbiji, a tek onda da nastave put ka Turskoj i to isključivo autobusom ili vozom, kako bi im se teže ušlo u trag, prenose Nezavisne novine pisanje britanskih medija.

Do prije godinu dana bilo je uobičajeno da islamski ekstremisti putuju direktnim letovima u Tursku, u sklopu turističkih aranžmana. Međutim, kako im je na taj način lakše ući u trag, sada im se savjetuje da na proputovanju do Turske naprave nekoliko pauza, uglavnom u zemljama zapadnog Balkana, pa tek onda da nastave put.

Kako prenose mediji, islamski regruteri za instruisanje islamista koriste sofisticirane sisteme poput tajnih e-mail naloga, gdje potencijalnim militantima daju lozinke tih naloga, a oni u sekciji “draft” mogu pročitati instrukcije, a da se pritom ne pošalje nijedna e-mail poruka.

Ovaj sistem omogućava regruterima da proslijede informaciju, a da pritom ne ostave elektronski trag.

Objavio/la na 21:14. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-