‘Dvostruka igra’ NSA u Turskoj

Njemački list Der Spiegel objavio je nove podatke koje je dostupnim učinio bivši agent američke obavještajne službe NSA Edvard Snouden, a u kojima se navodi da su specijalne jedinice te službe u Ankari i Istabulu prisluškivale i u Turskoj, prenosi Anadolija.

U tekstu pod naslovom “Dvostruka igra” navodi se da je američka NSA s jedne strane sarađivala sa Turskom u okviru aktivnosti NATO i borbe protiv PKK-a, a s druge strane prisluškivala vlade, vojske, obavještajaca i energetske kompanije. Njemački list piše da su tajni dokumenti pokazali da NSA Tursku tretira i kao partnera, ali i kao metu. Takođe se navodi da je ured SUSLAT u Ankari zvanični kontakt NSA u Turskoj, ali da postoje i druge jedinice koje rade tajno prisluškivanje.

Navodi se da je prema Snoudenovim podacima Turska jedna od najprisluškivanijih zemalja.

U tekstu se navodi da je američka vlast izdala naredbu za praćenje i prisluškivanje u Turskoj s ciljem “otkrivanja namjera vlasti” i prikupljanje podataka u vezi sa još 18 pitanja. Zajedno s Turskom, na listi zemalja NSA-inih “nacionalnih obavještajnih prioriteta” su i Kuba i Venecuela.

Der Spiegel navodi NSA-inog britanskog partnera GCHQ, koji u Turskoj radi na prikupljanju obavještajnih podataka u oblasti politike i energetike.

NSA je navodno posredstvom svojih timova u Turskoj prisluškivala u Rusiji, Ukrajini, Gruziji, a u posljednje vrijeme i u Siriji.

 

Objavio/la na 22:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-