Pravedna CG: Ustavni sud prećutao veći dio ustavne inicijative

by | jul 23, 2014 | Novosti | 0 comments

Politički klub Pravedna Crna Gora je danas ocijenio da je Ustavni sud “postupio očekivano i ispravno kada je odlučio da ospori neustavnu odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika kojom se vrši diskriminacija vanparlamentarnih partija i građanskih grupa u procesu prikupljanja potpisa za izborne kandidate“, ali je skrenuo pažnju na to da još uvijek “nije riješena cjelina neustavnosti sporne norme“ i da je Ustavni sud “prećutao veći dio ustavne inicijative koju su podnijeli čelni ljudi Pravedne Crne Gore“.

Ustavni sud je izbjegao da se posveti ocjeni ustavnosti stare odredbe iz Zakona o izboru Predsjednika Crne Gore i identične – nove odredbe iz Zakona o izboru odbornika i poslanika, kaže Pravedna CG u svom saopštenju za javnost i podsjeća na to o čemu je riječ.

“Ovim neustavnim i diskriminatorskim zakonskim odredbama predviđeno je da su građani, umjesto slobodnog prikupljanja potpisa, dužni da pred partijskim izbornim komisijama potpisuju podršku političkim kandidatima. Na osnovu ovih odredbi je kandidat DPSa Filip Vujanović iz dva navrata kroz neustavnu i nedemokratsku proceduru izabran za predsjednika države. Istovremeno, svi nedavno izabrani odbornici su kandidovani u postupku koji je protivan duhu Ustava i međunarodnim demokratskim izbornim standardima“, ocijenila je Pravedna CG

 

0 Comments

Submit a Comment