Proširena UNESKO Lista svjetske baštine

Četiri nova prirodna područja – Okavango delta u Bocvani, Veliki Himalajski nacionalni park u Indiji, Svetilište divljine planinskog lanca Hamiguitan na Filipinima i Stevns Klint u Danskoj – upisana su na Uneskovu Listu svjetske baštine, odlučeno je na 38. zasijedanju Komiteta svjetske baštine, koje je ove godine održano u Dohi (Katar).

Okavango delta u sjevernozapadnoj Bocvani obuhvata trajne močvare i prostrana sezonski plavljena područja.

Veliki himalajski nacionalni park nalazi se u zapadnom dijelu Himalaja, na sjeveru Indije. Odlikuju ga visoki planinski vrhovi, visokoplaninske livade, šume i glečeri koji su izvorište brojnih rijeka od kojih zavise životi miliona ljudi u podnožju Himalaja, prenosi Tanjug.

Svetilište divljine planinskog lanca Hamiguitan na Filipinima je planinski greben koji predstavlja kritično važno stanište za niz biljnih i životinjskih vrsta.

Stevns Klint u Danskoj geološki je značajno područje jer obuhvata 15 kilometara dugu liticu na obali bogatu fosilnim ostacima, koja je izvanredan dokaz posledica koje je prije oko 65 miliona godina ostavio pad meteorita na zemlju, kada je nestalo preko 50 odsto ukupnog života na zemlji.

Sa nova četiri upisa na Uneskovu listu ukupan broj prirodnih područja je dostigao 197.

Objavio/la na 22:05. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-