Wi-Fi dostupan i na Mjesecu

Pristup internetu moguć je i na Mjesecu. Naučnici iz NASA-e i MIT-a uspješno su pokazali kako se bežični signal može poslati na Mjesec. Ista tehnologija moći će se koristiti na budućim misijama na Mars i druge planete, prenosi Al Jazeera.

Budućim generacijama istraživača na Mjesecu, kako tvrde naučnici, širokopojasne veze omogućiće da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima na Zemlji.

Kako bi omogućili pristup širokopojasnom internetu na Mjesecu, naučnici su upotrijebili četiri odvojena teleskopa u Nju Meksiku kako bi poslali odlazni signal prema prijemniku postavljenom na satelitu u Mjesečevoj orbiti.

Svaki teleskop, promjera blizu 15 centimetara, prenosi informacije lunarnom satelitu u kodiranim svjetlosnim pulsevima, javio je Discovery News.

Rezultat istraživanja navedenih timova biće predstavljen na konferenciji o laserskoj tehnologiji CLEO koja će se održati u Kaliforniji  9. juna.

Tim je uspio da prenese podatke 382.240 km daleko od Zemlje brzinom od 19,44 megabita u sekundi, što se može uporediti sa širokopojasnom vezom manje brzine.

Objavio/la na 23:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-