Na izborima u BiH 69 stranaka

Za učešće na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, predviđenim za oktobar ove godine, prijavilo se 69 političkih stranaka i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za tri člana Predsjedništva, po jednoga iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, prijave je podnijelo 19 stranaka i četiri nezavisna kandidata.

Među nezavisnim kandidatima su bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, aktuelni bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i manje poznati kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić, prenosi Tanjug.

Sve najveće stranke prijavile su se za izbore na svim nivoima, uključujući člana Predsjedništva, državni i entitetske parlamente i deset kantonalnih skupština u FBiH.

Za stranke koje su dostavile potreban broj potpisa birača i potvrde o uplaćenim sredstvima za učešće na izborima, CIK će do 14. juna završiti ovjeru čime će steći uslov za izlazak na izbore.

Birački spisak biće zaključen 28. avgusta, a trenutno ima 3.231.000 potencijalnih glasača.

Građani BiH koji žive u inostranstvu moći će da glasaju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države.

Kako se procjenjuje, izbori će koštati oko 4,5 miliona eura, objavili su lokalni mediji.

Objavio/la na 10:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-