ANIMA ‘protiv ravnodušnosti’

Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora će danas u podne na Trgu od oružja u Kotoru obilježiti Dan bijelih traka. Aktivistkinje ANIMA-e će simbolično nositi bijele trake i podijeliti informativne letke i tako podsjetiti nad zločin nad civilima Prijedora.

Danas se navršavaju 22 godine od kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Potom su uslijedila istrebljenja, ubistva i progoni. Naredbu je izdao “Krizni štab opšine Prijedor“. Predsjednik štaba, Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora. Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje, podsjeća ANIMA.

O zločinima se i danas ćuti, zabranjuju se komemoracije i krivično gone aktivisti udruženja koja okupljaju žrtve. Međunarodni Dan bijelih traka 31. maja 2014. obilježiće se u Prijedoru, ali i širom svijeta, kako bi se sjetili zločina koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u proteklom ratu.

Iz ANIMA poručuju da se ovom akcijom sjećaju civilnih žrtava rata i suprostavljaju svakom obliku etničkog nasilja, genocidu kao i isključivanju različitih.

 

Objavio/la na 08:30. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-