3D simulacije mijenjaju radnike

Rizična radna mjesta u mnogim sektorima proizvodnje ubuduće će zauzimati 3D simulacije. Najprije u onima gdje postoji opasnost od radijacije, a zatim i u automobilskoj i avio industriji.

Simulacije ljudskih bića koje proizvodi kompanija Simens upravo se testiraju u američkim energetskim kompanijama. Digitalni ljudi su razmješteni u različitim fabričkim postrojenjima-sastavljaju djelove, podižu teške predmete, ili rade u nuklearnim elektranama, bez bojazni od povrede ili zračenja.

Avatarima se upravlja algoritmima koju računaju položaje, pokrete i stres koji djeluje na tijelo, koristeći podatke sakupljane tokom godina proučavanja. U njih je ugrađen Microsoftov kinetički senzor tako da mogu da ponavljaju pokrete pravih osoba. Takođe, pokreti se mogu “zapamtiti“ i kasnije ponavljati.

Za sada su proizvedeni modeli Džek i Džil. Oni nijesu samo figure, imaju 68 zglobova i prave 135 različitih pokreta koji odgovaraju pokretima ljudskog tijela. Zanimljivo, različito izgledaju u zavisnosti od zemljeu kojoj se koriste. U Kini su avatari niski, a u Njemačkoj svijetlog tena.

Prednosti virtuelnih radnika su očite, naglašavaju iz Simensovog odjeljenja za tehnologiju ljudske simulacije. Avatari ne samo da štite ljude od povreda već i štede novac i ubrzavaju proces proizvodnje. Stoga u bliskoj budućnosti očekuju široku upotrebu ovih modela. (Izvor: magazin Pictures of future)

 

Objavio/la na 17:01. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-