Istina o četkicama za zube

by | apr 23, 2014 | Svaštara | 0 comments

Iako vam vaša četkica za zube golim okom izgleda sasvim dobro, imajte na umu da prosječna četkica sadrži 10 miliona bakterija, uključujući Escherichiju coli i stafilokok, pokazalo je istraživanje sa univerziteta u Manchesteru.

Kakvo je stanje u ustima?

U ustima se nalazi između 100 i 200 bakterija. “U neopranim ustima može biti mikroba koliko i na podu kupatila”, rekla je protetičarka Ann Wei iz San Francisca. Vaša je četkica za zube poput magneta za bakterije, a skuplja ih iz nekoliko izvora.

Držite li četkicu na umivaoniku, na nju padaju čestice dok perete ruke. Ista je situacija i s puštanjem vode u WC-u. Bakterije i virusi tada ostaju dovoljno dugo u zraku da se slegnu po cijelom kupatilu. Istraživanje je pokazalo da bakterije, koje prouzrokuju dijareju, nakon puštanja vode “odlete” i do 25 centimetara u zrak, piše The Huffington Post.

Stručnjaci savjetuju i da četkice svih ukućana ne stoje u istoj čaši jer se tako lakše mogu prenositi bakterije, a to nije dobro, pogotovo ako je netko od članova porodice bolestan.

Kako održati četkicu čistom?

svaka tri, četiri mjeseca kupite novu četkicu,

koristite se pravom pastom za zube, neke od njih bolje ubijaju bakterije u ustima,

ne dijelite svoju četkicu s drugima,

čistite četkicu, umočite je katkada u tekućinu za ispiranje usta, pogotovo ako vam je četkica pala na pod,

spuštajte dasku WC-a kada puštate vodu,

čuvajte četkicu na mjestu na kojem ima zraka umjesto u plastičnim spremnicima.

cafe.ba

0 Comments

Submit a Comment