KAP prelazi u vlasništvo Uniproma

Podgorički Kombinat aluminijuma (KAP) koji je u stečaju trebalo bi da pređe u vlasništvo nikšićke firme “Uniprom“ čiji je vlasnik Veselin Pejović, biznismen koji je tek od nedavno poznat široj javnosti nakon što je, prema vlastitom priznanju, na beogradskom aerodromu udario opozicionog poslanika u crnogorskom parlamentu Nebojšu Medojevića.

Odluku o prihvatanju ponude “Uniproma“ od 28 miliona eura (plaćanje u dvije rate) donio je večeras stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, nakon konsultacija sa odborom povjerilaca u kome su predstavnici Ministarstva finansija, Elektroprivrede i Centralno-evropske aluminijske korporacije (CEAC) u vlasništvu Olega Deripaske.

“Uniprom” je u svojoj ponudi (jedinoj nakon drugog oglasa) tražio cijenu električne energije od 38 eura po megavatu, rješavanje imovinskih sporova, proglašenje teritorije KAP-a industrijskom zonom oslobođenom plaćanja komunalnih naknada i taksi.

“Uniprom” je učestovao i na prvom tenderu, nakon koga je prodat samo dio imovine KAP-a.

Prema odredbama Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu, koji je nedavno usvojio crnogorski parlament bez glasova poslanika Demokratske partije socijalista, parlament može da ospori ovakvu odluku. Taj zakon je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović parlamentu vraćao na ponovno razmatranje, jer se osporava njegova ustavnost, ali je parlament zakon ponovo usvojio. Sada je na potezu Ustavni sud.

KAP je zvanično bankrotirao krajem lanjske godine zbog velikih dugova.

 

Objavio/la na 19:26. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-