Nezaposlenost muči Balkan

Stope nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana među najvišim su u Evropi, a stope zaposlenosti među najnižim, upozorava se u novom radnom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda.

U dokumentu analizirano je loše stanje tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana u poređenju sa stanjem u novim članicama Evropske unije (koje su u EU ušle 2004) i naprednim evropskim ekonomijama, prenosi novosadski Dnevnik.

Uočene su brojne sličnosti u uslovima i razvoju tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana i situacija na tim tržištima je generalno gora nego u većini ostalih evropskih zemalja. Jedan od problema je veoma mala stopa zaposlenosti.

Naime, procenat zaposlenih u ukupnoj radno sposobnoj populaciji u 2012. je na Zapadnom Balkanu bio 46 odsto prema 64 odsto u zemljama zone eura i 63 odsto među novim članicama EU. Stope nezaposlenosti mladih i stope dugotrajno nezaposlenih u balkanskim zemljama takođe su među najvišim u Evropi, ističe se u dokumentu “Podsticanje rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu”.

Objavio/la na 21:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-