Masovna suspenzija oficira u vojsci SAD

Američko vazduhoplovstvo je  saopštilo da je privremeno razriješilo 92 oficira zadužena za lansiranje interkontinentalnih nuklearnih raketa u slučaju rata, zbog toga što su varali na ispitima.

“Kako istraga odmiče, možemo nabrojati ukupno 92 pripadnika vojske za koje je utvrđeno da su djelimično odgovorni” u ovom slučaju, rekla je sekretarica za vazduhoplovstvo Deborah Lee James, prenosi Al Jazeera.

Prije dvije sedmice vazdušne snage SAD privremeno su razriješile dužnosti 34 oficira u istoj bazi zbog optužbe da su razmjenjivali odgovore na mjesečnom ispitu znanja.

Istražitelji su došli do jednog vojnika koji je odgovore slao preko svog mobitela.

Oficiri su bili stacionirani u Malmstromu, u Montani, u bazi u kojoj je službovalo 190 oficiea koji su bili zaduženi za lansiranje interkontinentalnih raketa (ICBM) ako izbije rat.

Američki ministar obrane Chuck Hagel prošlog je tjedna naredio sveobuhvatnu analizu stanja u nuklearnim snagama SAD-a, nakon otkrića više slučajeva upotrebe droge među vojnim oficirima i lažiranja na testovima obučenosti.

Objavio/la na 13:29. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-