‘Damar’:Korupcija najzastupljenija u zdravstvu

Trećina građana Crne Gore smatra da je korupcija najviše prisutna u zdravstvu, na drugom mjestu je policija, dok svaki deseti građanin ocjenjuje da je ta pojava najzastupljenija u sudstvu, pokazalo je istraživanje o iskustvima i percepciji u vezi sa korupcijom.

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra 30 odsto ispitanika, u policiji 15,9 odsto, u inspekciji 10,6 odsto, dok svaki deseti ispitanik smatra da je korupcija najzastupljenija u sudstvu, kao i u državnoj upravi, rezultati su istraživanja “Upoznatost sa radom Uprave za antikorupcijsku inicijativu i stavovi javnosti o pitanju korupcije”,  koje je za Upravu za antikorupcijsku inicijativu uradila agencija Damar.

Prema mišljenju građana, korupcija je najmanje zastupljena u sportu, medijima i obrazovanju.

Kao osnovne uzroke za pojavu/prisutnost korupcije građani navode niska primanja službenika u državnim službama, neefikasnost organa zaduženih za borbu protiv korupcije, nedostatak građanske svijesti i odgovornosti o štetnosti korupcije, prenosi Srna.

Najveći broj ispitanika, njih 43,9 odsto, smatra da je nivo korupcije u Crnoj Gori isti kao i prethodne godine.

Da se prisutnost korupcije povećala u crnogorskom društvu mišljenja je 28,2 odsto ispitanika, dok 17,7 odsto građana smatra da je nivo korupcije manji u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći je broj građana koji smatraju da su dosadašnji napori nadležnih institucija u borbi protiv korupcije bili neuspješni – njih 46,9 odsto, a skoro 40 odsto ispitanika misli suprotno, dok 13,2 odsto nije željelo da odgovori na to pitanje.

Istraživanje na uzorku od hiljadu ispitanika obavljeno je u devet crnogorskih opština – Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Ulcinju, Baru i Herceg Novom, od 9. do 17. decembra prošle godine.

Objavio/la na 15:58. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-