CG: U 2013. 11 novih slučajeva HIV/AIDS-a

U Crnoj Gori, u toku ove godine, registrovano je šest novooboljelih od AIDS-a i pet zaraženih virusom HIV-a, dok je jedna osoba umrla od posljedica te bolesti, saopšteno je danas povodom   Svetskog dana borbe protiv side koji se obilježava 1. decembra.

Doktor sa Institita za Javno zdravlje, Aleksandra Marjanović, kazala je da su od početka epidemija HIV/AIDS –a u Crnoj Gori, koja je počela 1989. godine, do 1. decembra ove, registrovane ukupno 153 osobe inficirane HIV-om, prenosi Mina.

Marjanović je saopštila da je “u sadašnjem momentu kod 81 osobe registrovan AIDS, a kod 72 HIV infekcija”.

Ona je dodala da je u istom periodu 38 osoba umrlo od AIDS-a, kao i da je značajno veći broj inficiranih muškog pola (130 osoba).

Prema riječima Marjanović, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore nalazi se 65 osoba, od 72, koje se redovno kontrolišu.

“U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je 11 novih HIV/AIDS slučajeva. U momentu postavljanja dijagnoze HIV infekcije, šest novoregistrovanih osoba je već bilo u stadijumu AIDS-a, dok je petoro registrovano u fazi asimptomske HIV infekcije. Ove godine registrovan je jedan smrtni ishod od AIDS-a”, kazala je ona.

Marjanović je navela da se najveći broj HIV infekcija, 76 odsto, dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godine.

HIV i AIDS registrovani su u 15 od 21 opštine u Crnoj Gori, a najveći broj zaraženih je u primorskoj regiji (42 odsto) i u Podgorici (39 odsto).

Objavio/la na 13:07. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-