Ekološke NVO protiv liste energetskih projekata

Nevladine organizacije iz regiona zabrinute su zbog liste 35 prioritetnih energetskih projekata Energetske zajednice jugoistočne Evrope, koja je usvojena prošle nedjelje na sastanku u Beogradu.

“Odluka EU da podrži projekte, koji su u sukobu sa ciljevima EU iz oblasti zaštite životne sredine i klime, ozbiljan je udarac vjerodostojnosti EU, kao pozitivne snage za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi u zemljama zapadnog Balkana”, navodi se u zajedničkom saopštenju tih nevladinih organizacija, medju kojima su CEE čejndž, WWF Mediterenian, CEE Bankvoč netvork i druge.

Većina odobrenih projekata su ekološki i društveno štetni jer se, kako se navodi, radi o elektranama na ugalj i velikim hidroelektranama, posebno u BiH i Hrvatskoj.

Medju spornim projektima se navode Kolubara B, Nikola Tesla B3, Hidroelektrane Dabar i Dubrovnik II, Vetropark Dajc u Albaniji, Hidroenergetski sistem na Drini, koji treba da se sprovede u saradnji BiH, Srbija i Crne Gore, kao i dalekovod Pljevlja – Lastva, koji se sprovodi u saradnji Crne Gore i Italije.

Objavio/la na 14:34. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-