Sindrom fantomske vibracije i ostalo

Sindrom fantomske vibracije ili ring-xiety je poremećaj zbog kojeg ljudi imaju osjećaj da njihov telefon zvoni ili vibrira kada se to ne dešava, a pogađa čak 7 od 10 korisnika mobilnih telefona. Ovo je samo jedan od mnogih problema koje su nam donijeli smartfoni i kompjuteri.

Poremećaji sna

Ljekari s Klinike Majo tvrde da korištenje smatrfona i tableta prije odlaska na spavanje, zbog svjetlećih efekata, blokira oslobađanje melatonina i ometa proces spavanja.

Nomofobija

Ovo je skraćenica od no-mobile-phone phobia, a prema jednoj nedavnoj studiji, od ovoga pati 66 posto ispitanika. Čak i odlazak na WC bez mobilnog izaziva tjeskobu i pojačano znojenje.

Cyberbolest

To što iPhonei i iPadovi omogućavaju trodimenzionalnu sliku, zna da bude pokretač migrena i vrtoglavice kod iznenađujuće velikog broja korisnika.

Laptop bedro

Ujedno zvano “sindom izgorene kože”. Dešava se kada kućište dostigne temperaturu od oko 43˚C, ostavljajući opekline, iako je do sada zabilježeno malo slučajeva u medicinskoj literaturi.

iPoložaj

84% korisnika starih od 18 do 24 prijavljuju bolove u vratu i leđima tokom prošle godine. Tokom istog perioda, više od tri triliona tekstova je poslano, odnosno napisano, dajući ovom globalnom medicinskom problemu zgodno ali i klišeizirano ime kojeg je prvi opisao britanski zdravstveni radnik.

SMS palac

SMS palac ili tendinitis je stanje u kojem je funkcija palca preopterećena (alternativna imena uključuju „BlackBerry Palac“, „Nintendoitis“ ili „injurwii“). Isto stanje je u porastu, tvrde ortopedi. Minulog ljeta, britanski mobilni operater O2 je predstavio „Thumbells“ napravu od svega 65 grama, za bolju brigu oko zdravlja palčeva.

Hipertermija skrotuma

Prilikom zagrijavanja testisa, proizvodnja sperme opada, što može trajati mjesecima. Istraživanja pokazuju da, ako se laptop drži doslovno pri vrhu krila, može doći do zagrijavanja genitalnog područja, prenosi Jutarnji.hr.

Objavio/la na 08:56. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-