Srbi u Sloveniji traže veća prava

U Ljubljani će danas biti održan protest Saveza srpske dijaspore Slovenije sa zahtjevom da Srbi dobiju status manjine u toj državi.

Saša Gajić, predsjednik ove organizacije, kaže za Blic da su u poslednjem slovenačkom popisu iz 2011. Srbi izbrisani kao nacija, kao i da će se žaliti Briselu što od 15 miliona eura koje je Slovenija dobila iz EU za manjine, njegova organizacija nije dobila ni euro.

“Zahtevamo da Srbi dobiju status manjine, kao što Mađari i Italijani to pravo uživaju već 23 godine. Njih je oko 8.000, a Srba ima sigurno više od 200.000, iako smo iz Statističkog biroa Slovenije dobili zvanični odgovor da o Srbima uopšte ne vode evidenciju”, rekao je Gajić.

Suzana Čurin Radović, koja u slovenačkom Ministarstvu kulture vodi Odjeljenje za kulturnu različitost i ljudska prava, kaže za Blic da je Gajić pozivan u Ministarstvo i da mu je još prije dvije godine sve argumentovano objašnjeno, a davanje statusa manjine Srbima nije željela da komentariše.

Objavio/la na 11:19. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-